luni, 21 martie 2011

Libia, perla Africii. Cum arată, în cifre, ţara chinuită de Gaddafi şi bombardată de Occident

Un PIB pe cap de locuitor pe care România nu l-a atins încă, o rezervă valutară fantastică, excedent comercial, un comerţ înfloritor cu Europa, o producţie de petrol suficientă pentru a avea un cuvânt de spus. Una dintre cele mai bogate ţări ale Africii. Cum arată Libia stăpânită de Gaddafi de peste 40 de ani: cifre, fapte, istorie şi politică.
În 1977 lua naștere Marea Jamahiriye Arabă Libiană Populară și Socialistă, concretizându-se astfel la nivel formal ambiția colonelului Muammar Gaddafi de a crea o nouă formă de democrație directă (Jamahiriya - statul maselor), în care puterea este exercitată direct de către populație prin intermediul consiliilor locale. Gaddafi era de 8 ani la conducerea Libiei, după ce la 1 septembrie 1969 a organizat o lovitură de stat prin care l-a detronat pe regele Idris. scrie money.ro

Idris I a fost primul si ultimul cap incoronat din monarhia constitutionala si ereditara instaurata in 1951 printr-o rezolutie a ONU. Tara fusese invadata in 1912 de catre o Italie cu ambitii coloniale. Aproximativ 150.000 de italieni au ajuns in Libia, destul cat sa reprezinte 20% din populatia tarii africane de la vremea aceea.
sursa ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu